PIKSELI – POHJOISMAIDEN ENSIMMÄINEN VIRTUAALIPUISTO

Pikseli - virtuaalipuisto
Teksti: Elina Kuivinen

Kukapa meistä ei olisi joskus katsellut toimintaelokuvia ja miettinyt tiukan paikan tullen kyllä pärjäävänsä aseistettuja vihollisia vastaan. Jotkut vannovat valloittavansa vielä joskus Mount Everestin huiput, kun taas toiset haaveilevat pääsevänsä kävelemään Kuun pinnalla. Tasaista arkea on helppo paeta omiin haavekuviinsa, vaan mitäpä jos voisit toteuttaa edellä mainitut unelmasi jo tällä viikolla?

Pikseli on pohjoismaiden ensimmäinen virtuaalipuisto ja se avattiin Vantaalle viihdekeskus Flamingoon tammikuussa 2017. Pikselissä on yhteensä 14 erillistä pelitilaa, joissa pelaajat pääsevät virtuaalilasien, kuulokkeiden ja ohjainten avulla sukeltamaan erilaisiin virtuaalitodellisuuksiin ja olemaan osa kyseistä ympäristöä.

– 99% kävijöistämme ei ole koskaan kokenut mitään vastaavaa, kertoo virtuaalipuiston johtaja Mirka Löfman.
Virtuaalipuisto on alkuvuodesta kerännyt jo useita uteliaita testaamaan mistä on kyse. Kuukaudessa kirjataan noin 100 varausta, jotka vaihtelevat yksittäisistä pelaajista polttarijoukkoihin, syntymäpäiviin ja yritysten tyky-päiviin.

– Mainostimme puistoa aluksi Yle Radio Suomessa, mitä kautta keski-ikäiset ja sitä vanhemmat löysivät meidät. Nyt ikähaitari on tasaantunut ja meillä viihtyvät kaikenikäiset pelaajat, Löfman toteaa.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Yksittäinen pelitila on kalibroitu ja se on kooltaan 3×3 metriä. Pelitilan kulmissa sijaitsevat majakat yhdistävät visiiriin ja määrittävät sijaintisi pelikartalla. Pelitilassa voi liikkua vapaasti – virtuaalinäkymässä eteesi ilmestyy sininen ristikko, kun lähestyt oikeassa maailmassa sijaitsevia pelialuetta reunustavia seiniä. Kaikkea varovaisuutta ei silti kannata unohtaa.

– Kävijämme eivät meinaa aluksi uskoa, miten kokonaisvaltaiselta pelikokemus tuntuu, toteaa Mico Budde, yksi Pikselin työntekijöistä.
– Kun peli alkaa, oikea maailma unohtuu melko nopeasti, ja pelistä riippuen meno voi yltyä pelitiloissa aika vauhdikkaaksi. Olemme joutuneet suojaamaan pelitelevisioiden ruudut panssarilasilla muutaman turhan menevän pelikerran jälkeen, Budde naurahtaa.

Monipuolista viihdettä kaikenikäisille

Pikselin peli- ja elokuvavalikoimaa tarkastellaan tasaisin väliajoin ja sitä päivitetään tarvittaessa.

– Nyt kun olemme olleet auki jo lähes 3 kuukautta, meille on kertynyt tarpeeksi dataa esimerkiksi peliminuuteista. Kun tiedämme, kuinka paljon mitäkin pelejä pelataan, osaamme arvioida, mitä meidän kannattaa pitää valikoimassamme, Löfman toteaa.
Ylivoimaisesti suosituin peli on tällä hetkellä Raw Data. Se on yli 12-vuotiaille suunnattu taistelupeli, jossa tavoitteena on selviytyä pahojen robottien invaasiosta.

– Vauhdikkaat taistelupelit ovat toki suosittuja, mutta myös Mount Everestin huipulle kiipeäminen viehättää monia, Löfman kertoo.
– Valikoimastamme löytyy myös lyhytelokuvia, joita voit seurata sivustakatsojana ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään. Puistomme vanhin kävijä on ollut 92-vuotias herrasmies, joka piti kovasti minioopperasta.

Vain mielikuvitus on rajana

Pikseli ostaa pelinsä pääasiassa Steam-viestintäalustan kautta ja joissain tapauksissa peleistä neuvotellaan suoraan pelintekijöiden kanssa. Steamin pelit ovat yhtä lailla kaikkien saatavilla, joten käytännössä virtuaalitodellisuuteen voisi siis uppoutua myös kotioloista, mikäli omistaa sopivat laitteet?

– Kyllä, mutta tällä hetkellä oikeasti laadukkaiden pelilaitteiden hinnat ovat niin korkeat, ettei niitä ihan joka taloudesta löydy, Löfman muistuttaa.
– Uusi teknologia kuitenkin kiinnostaa ihmisiä valtavasti, joten Pikselin kaltaisille nykyaikaisille viihdekeskuksille on kysyntää. Virtuaalimaailmoissa riittää valtavasti tekemistä ja pelien suhteen käytännössä vain mielikuvitus on rajana!
Tulevaisuudessa virtuaalitodellisuutta on tarkoitus hyödyntää myös opetuksessa, sillä se tarjoaa mahdollisuuksia sekä ympäristön että sisällön kannalta. Sekä Aalto-yliopiston että Turun yliopiston delegaatiot ovat jo vierailleet puistossa ja yhteistyömalleja kehitellään jo kovaa vauhtia.

– Uudenlaisen sisällön lisäksi olemme toki suunnitelleet laajentumista myös fyysisessä mielessä: avaamme elokuussa toisen toimipisteen Espooseen Ison Omenan kauppakeskukseen. Lähitulevaisuudessa pyrimme laajenemaan myös Helsingin keskustaan ja Tampereelle, Löfman kertoo.