Liity jäseneksi – Tietoala ry

Parempi työelämä = parempi elämä.
Siksi.

Työelämän analyyttinen valinta.

Kun työskentelet tietotekniikan palvelualalla tuottaen ohjelmistoja, tarjoten tietotekniikan käyttämiseen liittyviä palveluja, konsultointia, tietokantapalveluita tai sisällöntuotantoa, Tietoala ry on juuri sinun ammattiliittosi. Saat merkittäviä etuja arkeen sekä joukon työelämän ammattilaisia seisomaan rinnallesi, kun haluat kehittyä työssäsi sekä silloin, kun ajat ovat haastavimmillaan. Tee oman työelämäsi järkevin päätös: liity mukaan toimialan ammattilaisten joukkoon.

Vähän parempaa arkea.

Oma ammattiliitto on tärkeä asia, sillä vain oman alan ammattilaiset tuntevat työhönsä liittyvät erityispiirteet ja sen, miten työehtoja ja palkkausta tulee kehittää oikeudenmukaisesti. Kaikkien muiden herkkujen lisäksi Tietoala ry:n koulutuksista löydät mukavat toimialan kollegat ja mökeillämme on rentouttavaa heittäytyä vapaalle takkatulen loimussa. Kun olet osa tietoalan ammattilaisten ryhmää, luot työelämään lisää turvaa ja jatkuvuutta. Kuten elämässä usein muutenkin, niin yhdessä voimme tehdä enemmän. Tule mukaan ja ole osa parempaa huomista.

Liity tästä! Jäsenyys on järkivalinta.

Minimi 33 €/kk, maksimi 38 €/kk
1,2%
Jäsenmaksu sisältää ammattiliiton tuoman turvan, edut ja avun sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan.

Työttömyyskassa

Työelämässä voi lomautus tai irtisanominen osua kohdalle. Tietoalan/Insinööriliiton kautta voit turvata toimeentulosi kuulumalla työttömyyskassaan (KOKO korkeasti koulutettujen kassa). Työssäoloehdon täytyttyä olet lähtökohtaisesti oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Palkan vaikutus työttömyyskorvaukseen

Työttömänä työnhakijana voi saada ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Työttömyyskassan ansiosidonnainen päiväraha on kuitenkin suurempi kuin peruspäiväraha. Kelan peruspäiväraha on vain 33,78 euroa päivässä (vuonna 2021) ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa. Suuntaa-antavan arvion ansiosidonnaisesta päivärahasta voi laskea KOKO-kassan laskurilla. https://www.ilry.fi/jasenyys/tyottomyyskassa

Keskeisiä seikkoja, jotka ovat Tietoala ry:n ansiota

Minimipalkka ja ylityökorvaukset

 • Tietoala ry neuvottelee toimialalle minimipalkat.
 • Korotettu palkka ylitöistä on Tietoalan ajama asia (ylityöpalkka).

Palkalliset lomat

 • Palkalliset lomat ja niiden kesto työsuhteen pituuden mukaan.
 • Lomaraha, eli +50 % korotettu palkka loma-ajalta.

Varallaolokorvaus

 • Varallaolosta palkkaa

Sairausajan palkka

 • Tietoala on neuvotellut toimialan työntekijöille 8 viikon palkallisen sairausloman. Muutoin sairausajan palkkaa saisi vain 10 vuorokautta.

Oikeus jäädä hoitamaan sairasta lasta – palkallinen

 • Neljän päivän palkallinen hoitovapaa sairaan lapsen hoitoon.

Perhevapaa, hautajaiset, vihkiäiset

 • Tietoalan neuvotteleman työehtosopimuksen mukaan palkallisia, mutta rajatulta ajalta.

Lakimiespalvelut

 • Keskustelut työsuhdelakimiehen kanssa.
 • Työsopimuksen tarkistaminen.

Ura-asiantuntijan apu

 • Keskustelut ura-asiantuntijan kanssa.

Henkilökohtainen uraneuvonta
Tietoalan jäsenenä sinulla on käytössäsi Tietoalan ja Insinööriliiton yhteiset urapalvelut. Asiakaspalvelun kautta tavoitat uravalmentajat, joiden kanssa voi käydä läpi omia uratavoitteita tai etsiä uutta suuntaa urallesi.
https://www.ilry.fi/koulutus-ja-kehittyminen/urapalvelut/urasuunnittelu/

Työsuhdeneuvonta
Tietoalan ja Insinööriliiton yhteinen työsuhdeneuvonta auttaa monissa työelämän arkeen liittyvissä asioissa. Jos esim. työsuhteen ehdoissa tapahtuu ei-toivottuja muutoksia, niin ammattiliiton jäsenenä saat aina apua ja neuvoja.

Asiantuntija-avusta on aina hyötyä

Monet ongelmat on mahdollista välttää, kun antaa ammattiliiton asiantuntijoiden tarkistaa ennakkoon työsuhteeseen liittyvät sopimukset. Työsuhdeneuvonnassa jäseniä palvelevat työelämän kysymyksiin erikoistuneet asiamiehet, lakimiehet ja työsuhdeneuvojat.

Sopimusten kommentointi

 • työsopimukset
 • työsuhteen päättäminen
 • kilpailukielto- ja salassapitosopimukset
 • työehtosopimusten mukaiset paikalliset sopimukset
 • muiden paikallisten sopimukset kommentointi (esim. sopimukset liukuvasta työajasta)
 • immateriaalioikeuksiin liittyvät sopimukset

Oikeudellinen neuvonta

 • työsuhteisiin liittyvät oikeudelliset kysymykset
 • työttömyysturvakysymykset
 • työntekijän vahingonkorvausvastuuta koskevat kysymykset
 • työrikosasiat
 • valitukset työttömyyskassan päätöksistä työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnalle

Työpaikan tilanteet

 • työpaikkakiusaamiseen liittyvät asiat
 • vaativuustaso/palkkakysymykset
 • yhteistoimintamenettelyyn liittyvä käytännön ohjeistus
 • palkkasaatavien perintä, työsuhteen päättämisperusteiden selvittäminen
 • työehtosopimuksen tulkinta

Tilanteita, jossa ammattiliiton ja luottamusmiehen apu ovat hyödyksesi

Palkka
Jos arvelet, että palkkasi on laskettu väärin, niin luottamusmies ja ammattiliitto auttavat tarkistamaan, sekä tarvittaessa korjaamaan asian saadaksesi sopimusten mukaisen, oikean palkan.

Koeaika
Kun tulet työelämään tai vaihdat työpaikkaa, niin monesti edessä on koeaika. Koeajan kestossa ja ehdoissa on paljon yksityiskohtia ja rajoitteita, joskus kohtuuttomiakin. Luottamusmies ja ammattiliitto auttavat niiden korjaamisessa.

Kilpailukielto
Työnantaja saattaa esittää kilpailukieltoa työsopimuksen ehtoihin. Monesti kilpailukiellon kesto tai jopa koko kilpailukielto voivat olla kohtuuttomia suhteessa työtehtävän vaatimuksiin. Kilpailukieltosopimus voi estää työpaikan vaihtamisen tai tietää pitkää työttömyysjakoa. Tällaisissa tilanteissa ammattiliitto ja sen asiantuntijat auttavat kohtuullistamaan sopimusta. Parasta onkin jo työsopimusta solmiessa tarkistuttaa se Tietoalan/Insinööriliiton asiantuntijoilla ennen allekirjoitusta.

Vuosiloma
Palkallisen vuosiloman kesto tai ajoitus voivat joskus mennä väärin. Luottamusmies tai ammattiliitto auttavat tarkistamaan asian. Mikäli tilanne vaatii korjaamista, niin ammattiliitto ja luottamusmies auttavat asian oikaisussa.

Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa sekä hoitovapaa
Perhevapaat ovat yleensä palkattomia, mutta Tietoalan neuvotteleman työehtosopimuksen mukaan ne ovat rajatulta ajalta palkallisia.

Tässä muutamia rahanarvoisia jäsenetuja

Yksityiselämän oikeusasiat
Tietoalalla/Insinööriliitolla on Eversheds Asianajotoimiston kanssa sopimus puhelinneuvonnasta yksityiselämän oikeusasioissa. Palvelu on ilmainen jäsenten ja samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten asioissa.
Neuvoa voi kysyä esim. perinnöistä, testamentista, avioehdosta, osituksesta ja lahjoista. Ulkopuolelle jäävät työ- ja virkasuhteeseen sekä työtehtäviin liittyvät kysymykset. Niissä käännytään Tietoalan/Insinööriliiton työsuhdeneuvonnan puoleen.

Pankkipalvelut
Edullisemmat asuntolainat Danske Bankilta liiton jäsenille. Liiton jäsenenä voit hakea 4–12 kk pituisia lyhennysvapaita jaksoja ilman toimitusmaksua. Danske Bankilta voit saada myös etulainaa, jos tarvitset tilapäistä joustoa talouteesi.

Vakuutukset
Tietoalan/Insinööriliiton jäsenyys sisältää kattavan vakuutuspaketin sekä työelämään että vapaalle. Vakuutussopimus on tehty If Vakuutuksen kanssa.
Tutustu myös jäsenille tarkoitettuun Kalevan edulliseen henki- ja tapaturmavakuutukseen.

Yhteiskilpailutus
FriendsIn Oy on Porukassa.fi alusta on uusi tapa kilpailuttaa palveluita. Siinä liiton jäsenet kootaan yhteen ja tehdään oma yhteiskilpailutus. Yhdessä ostamalla saat tuotteet ja palvelut edullisemmin.

Sähkösopimusten kilpailutus
Kilpailutetaan sähköenergia porukalla! Kilpailutuksessa on mukana useita valtakunnallisia sähköyhtiöitä, joilla on resurssit palvella isoja asiakasryhmiä kerralla.

Teboilin edut
Tietoalan/Insinööriliiton jäsenet saavat pysyviä alennuksia polttoaineista kaikilta Teboil-huoltamoilta ja -automaattiasemilta.

Vuokramökit
Jäsenenä voit vuokrata Tietoalan mökkejä eri puolilla Suomea edullisempaan jäsenhintaan.

Jäsenetuja, jotka löydät yhteisestä Members+ jäsenetupalvelusta
Akava ja akavalaiset ammattiliitot ovat koonneet joitakin jäsenetuja yhteiseen Members+ palveluun. Tietoala on akavalainen ammattiliitto, joten kaikki jäsenemme voivat hyödyntää näitä jäsenetuja. Katso alla olevasta esimerkkilistasta, mitä kaikkea Members+ palvelusta löytyy.

 • F-Securen tietoturvapalveluja etuhintaan
 • Mökit ja lomahuoneistot (Vierumäki, Kopparö, Ruska Ruka, Tahko, Vuokatti)
 • Etuja pankki- ja vakuutuspalveluista (Danske Bank, If, Turva)
 • Holiday Club majoitusalennus -20 % päivän hinnasta
 • HopLop syntymäpäiväsankarin etu
 • Jäsenenä saat 50 % alennuksen Holiday Club Villas -huoneistojen päivän hinnoista. Katso Villas -kohteet ja varausohjeet: Member+ jäsenetupalvelusta
 • Matkustamiseen ja lomailuun liittyviä etuja (Tallink Silja, Novasol, Lappean Loma)
 • Hyvinvointiin ja liikuntaan liittyviä etuja (Keventäjät, Lifted.fi, GolfPassi)
 • Erikoispalveluja (Shareit Blox Car, Kiho – Ajopäiväkirja, Priority Pass)

Osa yhteistä Member+ jäseneduista vaihtuu kausittain kulloisenkin teeman mukaan.
https://www.ilry.fi/jasenyys/jasenedut/member-jasenetupalvelu/

Kaikki kiinni yhdestä sopimuksesta => työehtosopimuksesta

Jäsenyydestä on etua niin sinulle kuin kaikille tietotekniikan palvelualojen palkansaajille.

Liittyminen ammattiliittoon on tärkeimpiä työelämässä turvaa tuovia tekijöitä.

Jotta voimme estää epäterveen kilpailun palkkoja ja työehtoja
heikentämällä, meillä täytyy olla vahvuutta ja vaikuttavuutta. Siksi on niin
tärkeää, että mahdollisimman moni tietotekniikan palvelualan ammattilainen on Tietoala ry:n jäsen.

Ammattiliitto palvelee jäseniään neuvottelemalla ja sopimalla toimialan
yleissitovan työehtosopimuksen työnantajien kanssa. Yleissitova työehtosopimus tarkoittaa, että työehdot ja palkat koskevat kaikkia alan työnantajia ja työntekijöitä. Jos työnantajat irrottautuvat yleissitovasta työehtosopimuksesta, jokainen yritys sopii työehtoihin liittyvät asiat henkilöstönsä kanssa, ilman pohjalla olevia vähimmäisehtoja esimerkiksi minimipalkalle ja vähimmäiskorotuksille. Paikallinen sopiminen voi johtaa
siihen, että yritykset alkavat kilpailemaan keskenään halvemmilla työehdoilla ja palkoilla. Palkkojen ja työehtojen polkeminen voidaan estää sopimalla asioista työnantajien kanssa yleissitovasti koko alaa koskien.

Myös monet muut työelämän laadulliset asiat ovat ammattiliittojen neuvottelemia. Työehtosopimusneuvotteluissa ammattiliitto ja työnantajat
sopivat esimerkiksi lisä-, yli- ja sunnuntaityön korotetuista korvauksista,
lomarahoista, sairausajan palkoista, palkallisen sairausajan kestosta, palkallisista perhevapaista ja palkallisista arkipyhistä. Meidän kaikkien tavoitteena on, että nämä edut myös säilyvät.

Liity nyt, niin meillä on vaikuttava ja vahva Tietoala.

Kannattaa liittyä heti, mutta jos kuitenkin haluat vielä miettiä, niin ota tästä pari maistiaista.

Liity tästä! Jäsenyys on järkivalinta.