Perjantaipähkinä – Tietoala ry

Perjantaipähkinä on tietovisa, jossa omaa työelämän tietoutta voi testata. Osa kysymyksistä liittyy tietotekniikan palvelualoilla toimivien ihmisten työehtoihin ja siihen, mihin olemassa olevat edut ja ehdot perustuvat. Osa kysymyksistä on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, mutta niissäkin itse asiat ovat kuitenkin totisinta totta. Perjantaipähkinän kysymyksillä voi aina haastaa työpaikan besserwisserin ja testata tietääkö se oikeasti jotain, vain puhiseeko se vain mielipiteitään totuuksina.

Tervetuloa! Testaa tietosi ja haasta työkaverit.

Perjantaipähkinä joka perjantai, lukuun ottamatta pyhiä ja kesätaukoa.

Työaikana on oikeus ruokailutaukoon (30–60 min.), jonka aikana työntekijällä on oikeus poistua työpaikalta. Ruokailutaukoa ei lueta työaikaan.

Säännöllisessä päivätyössä työntekijällä on oikeus 30–60 min. ruokailutaukoon, josta tietotekniikan palvelualoilla on sovittu Tietoalan solmimassa työehtosopimuksessa (Ks. sivu 19).

Kuinka pitkä on irtisanomisaika Tietotekniikan palvelualalla työnantajan irtisanoessa työntekijän, jos työsuhde on kestänyt yli 4 vuotta, mutta enintään 8 vuotta?

Toistaiseksi voimassa olevaa työsopimusta koskee työehtosopimuksessa sovitut irtisanomisajat. Keskeytymätön työsuhde, joka on kestänyt yli 4, mutta enintään 8 vuotta, sen irtisanomisaika on 2 kuukautta. Katso lisää työehtosopimuksen liite 6, sivu 57.

Mikä seuraavista on mielestäsi paras syy ryhtyä luottamusmieheksi?

Luottamusmiehellä täytyy olla hyvä irtisanomissuoja, koska hän voi joutua ristiriitaiseen tilanteeseen työnantajan kanssa ajaessaan työntekijöiden etua. Monesti kyse on työehtosopimuksen erilaisesta tulkinnasta tai siitä, että työnantaja ei ole perehtynyt sopimukseen, jolloin erilaiset näkemykset saattavat henkilöityä.

Perjantaipähkinä
Visa päättyi!
Uudet kysymykset taas ensi viikolla!

Kiinnostaako jäsenyys?

Oma ammattiliitto on tärkeä asia, sillä vain oman alan ammattilaiset tuntevat työhönsä liittyvät erityispiirteet ja sen, miten työehtoja ja palkkausta tulee kehittää oikeudenmukaisesti. Tule mukaan ja ole osa parempaa huomista.