Perjantaipähkinä – Tietoala ry

Perjantaipähkinä on tietovisa, jossa omaa työelämän tietoutta voi testata. Osa kysymyksistä liittyy tietotekniikan palvelualoilla toimivien ihmisten työehtoihin ja siihen, mihin olemassa olevat edut ja ehdot perustuvat. Osa kysymyksistä on kirjoitettu pilke silmäkulmassa, mutta niissäkin itse asiat ovat kuitenkin totisinta totta. Perjantaipähkinän kysymyksillä voi aina haastaa työpaikan besserwisserin ja testata tietääkö se oikeasti jotain, vain puhiseeko se vain mielipiteitään totuuksina.

Tervetuloa! Testaa tietosi ja haasta työkaverit.

Perjantaipähkinä joka perjantai, lukuun ottamatta pyhiä ja kesätaukoa.

Mikä on toimivin palkkaneuvotteluiden muoto?

Työmarkkinatutkimuksessa (2020) kävi ilmi, että ylivoimaisesti suurin syy (65 %) palkankorotuksiin on Tietoalan työehtosopimuksissa sopima yleiskorotus.

Mikä seuraavista arkivapaista on/ovat Tietoalan solmiman työehtosopimuksen ansiota?

Kaikki mainitut ovat toimialallamme vapaapäiviä, kiitos Tietoalan. Katso lisää työehtosopimus sivu 19.

Milloin paikallinen sopiminen sopii?

Paikallisesti tai henkilökohtaisesti palkkojen korottaminenhan on ollut aina mahdollista, joten paikallinen sopiminen voi olla ihan ok, kunhan sillä ei poljeta palkkoja ja työehtoja. Tämän lisäksi monet työehtosopimuksessa sovitut asiat ovat monimutkaisia ja vaativat juridista osaamista, joten työehtosopimuksen ehdoista tulee pitää kiinni paikallisessa sopimisessakin.

Perjantaipähkinä
Visa päättyi!
Uudet kysymykset taas ensi viikolla!

Kiinnostaako jäsenyys?

Oma ammattiliitto on tärkeä asia, sillä vain oman alan ammattilaiset tuntevat työhönsä liittyvät erityispiirteet ja sen, miten työehtoja ja palkkausta tulee kehittää oikeudenmukaisesti. Tule mukaan ja ole osa parempaa huomista.