Työuupumus – kenelle kustannukset kuuluvat – Tietoala ry

Työuupumus – kenelle kustannukset kuuluvat

Väitän, että on kolminkertainen virhe vaihtaa työpaikkaa jos tunnet itsesi uupuneeksi nykyisessä työssä, ja erityisesti jos uupumus on syvää ja kroonista. Työpaikka voi vaihtamalla parantua, mutta työuupumus tulisi hoitaa samassa työsuhteessa missä se on syntynytkin. Kuntoutus on aina parempi vaihtoehto kuin jättää työuupumus hoitamatta. Työuupumuksen “hoitaminen” vain työpaikkaa vaihtamalla aiheuttaa ongelmia kolmelle taholle: yksilölle itselleen, uudelle työnantajalle, ja yhteiskunnalle.

Sinulle itsellesi työuupumus on ongelma koska se haittaa normaalia työnteon, ja aiheuttaa usein masennusta ja ongelmia ihmissuhteissa. Aikoinaan saatettiin pitää sankarillisena “kaatua saappaat jalassa”. Ajat ovat onneksi muuttuneet, ja samalla myös odotukset muusta elämästä työelämän lisäksi. Työpaikan vaihto samantyyppisiin tehtäviin voi vähentää oireilua, mutta työstressin iskiessä voimavarat on jo kulutettu, ja oireet palaavat.

Miksi työuupumus on ongelma uudelle työnantajalle? Yhä useammassa työssä oletetaan työntekijän olevan aloitteellinen, sosiaalinen, ja kantavan vastuuta tiimin tai osaston tuotoksesta oman roolinsa ylitse. Uupuneelta ihmiseltä katoaa ensimmäiseksi aloitteellisuus, ja kyky viedä loppuun aloitteellisuutta vaativat työtehtävät. Kyynisyys, välinpitämättömyys ja työtehon lasku myös rutiinitehtävissä ovat tavallisia oireita ja seurauksia.

Uuden työnantajan voi olla vaikea nähdä mikä annetuissa työtehtävissä aiheuttaa oireilua, ja miten korjata tilanne. Jotkut ovat vaihtaneet työpaikkoja useampaan otteeseen oireiden uusiutuessa, eikä lopulta enää löydy uutta työtä jossa oireet eivät uusiutuisi. Seurauksena voi olla työkyvyttömyyseläke.

Työkyvyttömyyseläke jää viimeisimmän työnantajan maksettavaksi, eikä sen työnantajan jonka aikana sairastuminen työuupumiseen tapahtui. Laskun maksaakin aivan joku muu kuin se, joka hyötyi uupumisen aiheuttavasta tilanteesta. Työkyvyttömyyden perustelu vakuutusyhtiön lääkärille on myös haasteellista, jos nykyisen työnantajan tehtävistä ei löydy selvää kuormittavaa tekijää.

Jos työuupumus aiheuttaa työttömyyttä ja tarvetta mielenterveyspalveluille, niin kustannukset kaatuvat yhteiskunnan maksettavaksi. Työuupumus ei tule hetkessä ja työuupumuksesta toipuminen vie enemmän aikaa kuin sen aiheuttanut työjakso.

Työuupumus tulee siis kalliiksi työntekijälle, uudelle työnantajalle, että yhteiskunnalle. Miten tilanne pitäisi sitten hoitaa? Jos tunnistat työuupumuksen tunnusmerkkejä itsessäsi tai työkaverissasi, niin keskustele työterveyshuollon ja esimiehen kanssa tilanteesta. Kuntoutus, toipuminen sairaspoissaolojen avulla, ja työtehtävien uudelleen järjestely kannattaa tehdä siinä työpaikassa jossa työuupuminen tapahtuu. Muutoin tilanne voi toistua sekä itsesi että sinut korvanneen uuden työntekijän osalta.

Nimimerkki “vanha luotto”

Lue myös nämä

Blogi

Ylitöiden mutkikas maailma

Lue lisää
Teknologiateollisuuden seminaari 24.9.2021 Blogi

Mikä oli Teknologiateollisuuden strategiamuutoksen perimmäinen tarkoitus?

Lue lisää
Työhönottoilmoitus Blogi

Paikallinen sopiminen: uhka vai mahdollisuus?

Lue lisää