UKK – Tietoala ry

UKK

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olemme koonneet Tietoalan ajankohtaisiin asioihin liittyviä kysyttyjä kysymyksiä sekä vastauksia niihin.

Infoa jäsenmaksuista

Tietoalan jäsenmaksu on 1,2 % bruttopalkasta, poislukien lomarahasta.

Maksu sisältää Tietoalan ja Insinööriliitto IL ry:n sekä KOKO -työttömyyskassan jäsenmaksun. Erityisryhmille (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, palkattomalla ajanjaksolla olevat) on erikseen määritelty alennettu jäsenmaksu.

Jos jäsenmaksun maksaa itse, lähettää Insinööriliitto IL ry maksulomakkeen. Maksu maksetaan kerran kuukaudessa käyttäen samaa viitenumeroa koko vuoden ajan. Jos jäsen maksaa poikkeavaa alennettua jäsenmaksua, maksu hoidetaan aina itse. Alennus on anottava Insinööriliitosta. Eläkeläisjäsenmaksu maksetaan kerralla koko vuodeksi.

Muistathan, että ammattiyhdistyksen jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen.

Sain veroehdotuksen ja huomasin, että jäsenmaksuista puuttuu osa. Miksi?

V: Syynä on todennäköisesti, että määräaikaan mennessä ei kaikilta työnantajilta tullut tilityksiä tai tilitystä ei oltu kohdistettu oikein. Ammattiyhdistyksen jäsenmaksun vähennys pitäisi ehtiä lopulliseen verotukseen.

Maksoin jäsenmaksun viimeksi 15.2., mutta en ole saanut uutta laskua. Miksi?

Insinööriliitto lähettää jäsenmaksuohjeet/laskun kerran vuodessa. Voit maksaa laskun joko kerralla tai kuukausittain. Kuukausittain maksettaessa jäsenmaksu erääntyy aina jäsenyyskuukautta seuraavan kuukauden 15. pvä. Esimerkiksi 15.2. erääntyi tammikuun jäsenmaksu ja 15.3. erääntyy helmikuun jäsenmaksu jne.

Koska viite pysyy joka kuukausi samana, voit helposti laittaa jäsenmaksun verkkopankkiin toistuvaissuorituksena.

En ole insinööri. Voinko liittyä Insinööriliittoon?

Kyllä voit. Insinööriliittoon kuulutaan jäsenjärjestöjen kautta. Tietotekniikan palvelualalla jäsenjärjestönä on Tietoala ry, jonka jäseneksi voit liittyä koulutustaustasta riippumatta.

Katkeaako työttömyysturvani? Alkavatko ansiosidonnaista varten kerrytetyt päivät nollasta, jos vaihdan toisesta liitosta Insinööriliittoon?

Työttömyysturva ei katkea, vaan edelliseen työttömyyskassaan kerrytetyt päivät siirtyvät KOKO-kassaan.

Olen työtön. Voinko vaihtaa liittoa ja kassaa?

Työttömät voivat vaihtaa ammattiliittoa, mutta työttömyyskassan vaihtaminen ei kesken työttömyyskauden ole mahdollista.

Olen vuorotteluvapaalla, voinko vaihtaa liittoa (ja kassaa)?

Vuorotteluvapaalla olevat voivat vaihtaa ammattiliittoa, mutta työttömyyskassan vaihtaminen ei kesken vuorotteluvapaan ole mahdollista.

Olen opiskelija, voinko vaihtaa liittoa (ja kassaa)?

Kyllä voit vaihtaa. Jos olet päätoiminen opiskelija ja käyt satunnaisesti töissä, voit liittyä Tietoalaan opiskelijajäsenenä.

Olen eläkkeellä, voinko vaihtaa liittoa?

Kyllä voit.