Tietoalalla ei toistaiseksi työtaistelutoimia – Tietoala ry

Tietoalalla ei toistaiseksi työtaistelutoimia

YTN tietoala ja Tietoala ry eivät näe toistaiseksi tarvetta ottaa käyttöön painostustoimenpiteitä tietotekniikan palvelualalla.
English summary after Finnish text.

”Meiltä on kysytty, miksi tietoalalla ei jo aloiteta työtaistelutoimia. Toistaiseksi meillä ei vielä ole tullut neuvotteluissa eteen sellaista asiaa, jota ei puhumalla olisi saatu selvitettyä ja asiat ovat edenneet, vaikkakin välillä hitaasti”, sanoo YTN tietoalan pääneuvottelija Minna Anttonen.

”Työnantaja haluaa saada ensin aikaan sopimuksen Teollisuusliiton kanssa ja tämä sopimus taas määrittää palkankorotusten tasoa myös muilla aloilla. Tätä nyt sitten odottelemme. Tarvittaessa meillä on kuitenkin kaikki edellytykset pistää tuulemaan hyvin nopeallakin aikataululla”, täydentää Tietoala ry:n puheenjohtaja Jyrki Kopperi.

Koko palkansaajakenttää kismittävän kilpailukykysopimuksen mukaisen työajanpidennyksen sekä palkankorotuksien neuvotteluissa ollaan tietoalalla jo päästy alkuun.

”Neuvotteleminen on tähän saakka tuntunut aidolta neuvottelulta: osapuolet ovat kuunnelleet toisiaan, tehneet rakentavia vastaehdotuksia ja löytäneet jo moneen kiistakysymykseen asiallisia ratkaisuja. Uskomme, että näiden hankalampienkin asioiden kanssa pääsemme työnantajaosapuolen kanssa yhtä hyvään neuvotteluyhteyteen”, lisää YTN tietoalan sopimusalavastaava Björn Wiemers.

Tietoalan neuvottelut jatkuvat

Seuraava neuvottelutapaaminen on sovittu maanantaiksi 25.11.2019, jonka jälkeen työntekijäpuolen hallinnot kokoontuvat arvioimaan neuvottelutilannetta.

Muiden alojen tilanne

YTN on asettanut ylityö- ja vapaa-ajalla matkustamisen kiellon kahdelle muulle Teknologiateollisuus ry:n sopimusalalle. Kyseiset alat ovat teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan ylemmät toimihenkilöt. Lue lisää (https://ytn.fi/ajankohtaista/ytn-aloittaa-painostustoimet-kahdella-teollisuuden-alalla/). Näillä sopimusaloilla on omia alakohtaisia tavoitteita, jotka eivät ole toistaiseksi neuvotteluteitse edenneet.

English summary

Collective agreement negotiations have progressed reasonably well as we have been able to deflect majority of the employer union’s long list of reductions. We have also managed to include multiple improvements. Overall the conditions for reaching agreement look reasonable. The employer union wants the agreement with Teollisuusliitto to set the reference point for salary increases to all other industry sectors they negotiate with. Our negotiations are pending for Teollisuusliitto’s agreement.

Right now we are waiting for news from other industry areas and prepare ourselves to possible actions to put pressure on employer union. Due to progressing in the negotiations we have not announced any actions. We have plans ready how to proceed if our negotiations get stuck. There will be separate communications if those plans are activated.

”We have been asked why we don’t start industrial actions in IT service sector also. So far, we have not yet come up with something that could not have been clarified by talking and things have progressed, albeit slowly.” says Minna Anttonen, chief negotiator for YTN.

”The employer first wants to reach an agreement with Teollisuusliitto, and this agreement will determine the level of wage increases in other areas as well. We are waiting for that now. However, if necessary, we have all the conditions to take aktions very fast”, says Jyrki Kopperi, chairman of Tietoala.

Working time extension under the Competitiveness Pact make employees angry in all the industries, and salary rises are being discussed already.

“So far, negotiation has seemed like a real negotiation: the parties have listened to each other, made constructive counter-proposals and have already found meaningful solutions to many disputes. We believe that we can get solutions with the trickier questions as well.”, YTN negotiator Björn Wiemers adds.

Next meeting is scheduled on November 25th, and we will re-assess the situation after that.

Lisätietoja tietoalan tilanteesta antavat:
Further information will be provided by:

Tietoala ry
pääneuvottelija, puheenjohtaja Jyrki Kopperi
jyrki.kopperi@tietoala.fi , puh. 040 833 0633

YTN tietoala
pääneuvottelija Minna Anttonen
minna.anttonen@ytn.fi , puh. 050 084 2687

sopimusalavastaava Björn Wiemers
bjorn.wiemers@ytn.fi , puh. 040 774 3331

Lue myös nämä

Tiedotteet

IT-ala, järjestäydy!

Lue lisää
Tiedotteet

Tietoala ry:n syyskokous 2022

Lue lisää
Tiedotteet

Tietotekniikan palvelualan valtakunnallisen työehtosopimuksen voimassaolo päättynyt

Lue lisää