Puheenjohtajan terveiset – Tietoala ry

Puheenjohtajan terveiset

Ennätyslämmin kesä on takana ja koronankin suhteen alkaa näkyä valoa tunnelin päässä. Toisin on työmarkkina-asioiden kanssa. Synkät pilvet näyttävät kerääntyvän Eteläranta 10:n yläpuolelle, jossa työehtosopimusneuvottelut käydään. Toimialamme työnantajaliiton Teknologiateollisuus ry:n keväisen linjamuutoksen vaikutukset alkavat pikkuhiljaa konkretisoitua. Tähän mennessä vain n. 200 yritystä 1600 Teknologiateollisuuden jäsenyrityksestä on liittynyt uuteen Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn. Sitä, kuinka suuri osa liittyneistä on tietotekniikan palvelualan yrityksiä, ei tällä hetkellä ole tiedossa. Em. lukujen valossa on kuitenkin päivänselvää, että työnantajien edustettavuus valtakunnalliseen työehtosopimusneuvotteluun lähdettäessä on heikko. Jo ennestään alamme työnantajien järjestäytymisaste työnantajaliittoon on ollut alhainen. Järjestäytyneet yritykset ovat kattaneet vain 51 % alan työvoimasta. Jotta yleissitovuus säilyisi myös jatkossa, pitäisi työnantajien järjestäytymisasteen pysyä vähintään ennallaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kyseinen tavoite ei tule täyttymään. Mikäli niin käy, niin työsuhteen ehdot eivät olekaan enää samat alan yritysten kesken. Alalle saattaa syntyä kaksi tai jopa kolmijakoiset työmarkkinat ja työehdot eri yritysten välillä voivat erota merkittävästi. Epävarmuustekijöitä on todella paljon, mutta yksi asia on varma: ammattiliiton jäsenyys tulee nostamaan arvoaan. Sekavien työehtojen viidakossa on liittojen jäsenillä saatavissa apua oman liiton ammattilaisilta ja työpaikan luottamushenkilöiltä.

 

Syksyisin terveisin
Jyrki Kopperi puheenjohtaja Tietoala ry
seuraa Twitterissä @JyrkiKopperi

 

Greetings from chairman

The conditions for achieving an industry wide collective agreement are still not perfect. So far only 200 companies out of 1600 have joined the new Technology Industry Employers of Finland association (Teknologiateollisuuden työnantajat ry). We also don’t know how many of those 200 are within our industry and therefore would follow the collective agreement. It is very likely that employer union negotiators will not represent majority of the companies. At the same time the industry wide collective agreement is based on having over 50% of industry employees working on those 200 companies, not on the number of companies. Yet even this target is unlikely to be reached.
We may have multiple tiers of working conditions in this industry in the future. Working conditions may vary greatly between companies instead of having a common basic level. Your membership in the trade union will be even greater asset in the future. You will need better understanding what is the level of working conditions in your company and which collective agreement may be applied. In this situation you have trade union experts and local shop steward to help you.

Wishing you a great autumn,
Jyrki Kopperi, chairman of Tietoala ry
follow in Twitter @JyrkiKopperi

Lue myös nämä

Artikkelit

Lomaraha – kiitos ammattiliittosi

Lue lisää
Artikkelit

Pitkäperjantai, vapunpäivä, juhannusaatto, jouluaatto, uudenvuoden aatto… nehän ovat tavallisia työpäiviä?

Lue lisää
Artikkelit

Ratsastustapahtuma Solbackan tallilla

Lue lisää