TYÖEHTOSOPIMUS KATKOLLA JÄLLEEN – Tietoala ry

TYÖEHTOSOPIMUS KATKOLLA JÄLLEEN

In English

Neuvottelut vuoden 2023 palkkaratkaisusta eivät tuottaneet tulosta. Tietotekniikan palvelualan normaalisitova valtakunnallinen työehtosopimus irtisanottiin päättymään 30.11.2022.

Mitä tämä tarkoittaa?

Tämä tarkoittaa sitä, että seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa lähdetään liikkeelle puhtaalta pöydältä: Kaikki työehtosopimuksen kohdat tulee sopia uudelleen.

Jos neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta eivät johda tulokseen ennen marraskuun loppua, alkaa 1. joulukuuta sopimukseton aika. Sopimuksettomana aikana nykyisen työehtosopimuksen määräyksiä noudatetaan niin sanotun jälkivaikutuksen perusteella. Työrauhavelvoite ei kuitenkaan ole voimassa.

– Työpaikoilla kannattaa ottaa huomioon, että työehtosopimuksen voimassaoloon sidoksissa olevat paikalliset sopimukset lakkaavat myös olemasta voimassa, muistuttaa Tietoala ry:n varapuheenjohtaja Mika Thynell.

Tällaisia sopimuksia ovat useilla työpaikoilla esimerkiksi varallaolosopimukset, liukuvan työajan sopimukset sekä työaikapankki.

– Olimme valmistautuneet sopimaan toimialakohtaisen palkkaratkaisun, mutta työnantajaliitolla ei ollut halua aitoon alakohtaiseen sopimiseen, toteaa Tietoala ry:n puheenjohtaja Jyrki Kopperi.

– Harmittaa, kommentoi YTN tietoalan pääneuvottelija Minna Anttonen lyhyesti tunnelmia. Työehtosopimuksen päättyminen lisää epävarmuutta työpaikoilla muutenkin levottomina aikoina.

– Haluavatko IT-alan firmat todellakin näin nopeasti luopua juuri sovituista työsuhteen ehdoista ja työrauhasta, kysyy sopimusalavastaava Björn Wiemers.

Tavoittelemme seuraavissa neuvotteluissa vähintään nykyisen työehtosopimuksen tasoisia työehtoja ja kohtuullista taloustilanteen huomioon ottavaa palkkaratkaisua. Uuden työehtosopimuksen neuvotteluajoista ei ole vielä sovittu.

Lisätietoja:

Minna Anttonen, pääneuvottelija, YTN tietoala

Jyrki Kopperi, puheenjohtaja, Tietoala ry

Mika Thynell, varapuheenjohtaja, Tietoala ry

Björn Wiemers, sopimusalavastaava, YTN tietoala

Julia Lauren, neuvottelija, YTN tietoala

Lue myös nämä

Tiedotteet

Jyrki Kopperi jatkaa Insinööriliiton varapuheenjohtajana

Lue lisää
Tiedotteet

Tilannepäivitys viisipäiväiseen lomapäivälaskentaan liittyvästä ohjeistuksesta

Lue lisää
Tiedotteet

Tietotekniikan palvelualalle uusi työehtosopimus

Lue lisää